z cyklu - Stacja Bałuty - Patriotyzm Jutra 2020 - Bałuty od kuchni
Bałuty od kuchni - warsztaty kulinarne. W łódzkiej kuchni krzyżowały się przez wieki tradycje kilku kultur. Posiłki w tzw. fabrycznej Łodzi musiały być pożywne i tanie i smaczne. Szkoda aby ciekawe i oryginalne potrawy zostały zapomniane. Na warsztatach kierowanych przede wszystkim do rodzin chcemy przybliżyć tradycję prostego łódzkiego gotowania i zwyczaje panujące przy robotniczym stole. Uczestnicy poznają przepisy na dawne popularne potrawy tj. kapuśniak z prażokami, zalewajka ze sznytką, kluski żelazne czy zupa gruszkowa. Zdobędą nową wiedzę i umiejętności.
Okres realizacji: 06.07.2020-12.10.2020
Terminy:
- 06.07.2020, godz.10.00 - internet (film ONLINE) - "Pielmieni w ogórkach",
http://online.bok.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=150
- 31.08.2020, godz.10.00 - internet (film ONLINE) - "Kugel",
http://online.bok.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=155
- 14.09.2020, godz.17.00 - online, "Łódzka zupa chrzanowa",
http://online.bok.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=160
- 05.10.2020, godz.17.00 - online - "Żydowski kawior na grzance z chałki",
http://online.bok.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=162
- 12.10.2020, godz.17.00 - online - "Bliny z niespodzianką".
http://online.bok.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=164
Menu warsztatów będzie opierało się na prostych potrawach czyli smaków Łódzkiej Kuchni Czterech Kultur w postaci szybkich przekąsek takich jak: żydowski kawior na grzance z chałki, łódzka zupa chrzanowa, kugel, pielmieni w ogórkach, bliny z niespodzianką.
Informacje - zapisy
Ośrodek Terenowy "Wyspa Kultury", Łódź, ul. Stawowa 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: 501 369 349
Kontakt do organizatora:
Centrum Animacji i Rewitalizacji "Rondo", Łódź, ul. Limanowskiego 166
e - mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 42 653-36-45